Főoldal

 

 

Takarmány Tárolás

Csőfóliás silózás

Szemroppantás

 

 

Termékeink

 

 

Elérhetőség,
Kapcsolat

www.Takarmány Tárolás.hu

 

 Fóliahengerbe történő silózás a Zsikla És Társa Kft. által:

A szálas és szemes takarmányok, valamint a cukorrépaszelet erjesztéses tartósításának egy új technikai megoldása a nagy átmérőjű fóliahengerbe történő silózás. Kétféle megoldás létezik: lehetőség van a betakarított ömlesztett kukorica-növényzúzalék, aprított lucerna stb. speciális présgép által a fóliatömlőbe történő tömörítésére, vagy sörtörköly esetén fóliahengerbe történő billentésére (közvetlen a szállítójárműből).

 

Csőfliába történő billentés speciális billencsünk segítségével.

- Kisebb mennyiség letárolására
- Csak sörtörköly tartósítására

 

Csőfóliába történő silózás töltőgépeink segítségével.

- Nagy betöltött mennyiség és tömörség
- Szinte bármilyen takarmány tárolására
- Uniós követelmények szerinti trágya tárolására is

 

A tömegtakarmány-növények rosttartalma a bendőbeli lebontás során illó zsírsavakká alakul, mely savak energiát szogáltatva a tehén életfenntartásának és tejtermelésének alapját képezik. Többek között ezáltal vált a kukoricaszilázs a tejelő állatok legfőbb tartósított tömegtakarmányává.

 A fóliatömlőbe betárolt takarmányok mennyisége napjainkban megközelíti a 2 millió tonnát. A legnagyobb mennyiségben lucernaszenázs és -szilázs, valamint cukorrépa-szelet tartósítására kerül sor, de számottevőnek mondható még a nedves szemeskukorica-dara, a silókukorica, a szem-csutka keverék, az őszi árpa mennyisége és terjed az olaszperje fóliatömlőben való erjesztése is. A mezőgazdasági melléktermékek közül a törkölyfélék (elsősorban sörtörköly) és a csemegekukorica-csuhé erjesztésére is egyre több példát találhatunk.

A fóliatömlőben az anaerob körülmények gyorsabban és tökéletesebben teremthetők meg, mint egy horizontális (vízszintes tengelyű) silóban, továbbá tartósan fenn is tarthatók. Alapanyagtól függően elérhető a 70-100 tonna/h betárolási kapacitás. Egy 60 méter hosszúságú fóliatömlő, megfelelő kiszolgálás mellett (az alapanyag folyamatos biztosítása esetében), 2 munkaóra alatt tölthető meg cukorrépa-szelettel és 2-4 óra alatt silókukorica zuzalékkal, míg a lucerna esetében egy fóliatömlő töltéséhez megközelítően 3-4 munkaóra. Ennek megfelelő napi kettő-öt, egyenként 60 méter hosszú fóliatömlő betöltésével lehet számolni répaszelet és kukoricaszecska esetében, illetve három tömlő tölthető be lucernaszecskával megfelelő kiszolgálás mellett. A potenciális értékek üzemi körülmények között gyakran nem valósulnak meg, ezért a kiszolgálástól fürggően napi 2-3 fóliatömlő kukoricaszilázs, répaszelet és sörtörköly, valamint 2 fóliatömlő lucerna tervezhető reálisan. A préselés hatékonyságára jellemző, hogy kukoricaszilázs esetében elérhető a 630 650 kg/m3 (220-230 kg sza./ m3) térfogatsúly. Lucernaszilázs esetében 600-650 kg/m3, nedves répaszelet esetében átlagosan 800 kg/m3 tömörséggel lehet számolni. A technológia előnye még, hogy a silózás helye tetszőlegesen megválasztható (mobil rendszer), a betároláshoz nem szükséges fedett vagy betonozott tér, szükséges viszont a kötött talajszerkezet. A kitárolás nehézségei és a talajszennyeződés elkerülése érdekében azonban, (ahol erre lehetőség van) javasolható a betonalapon történő elhelyezés. Könnyen lehet az állatállomány létszámához, valamint az aktuális termésmennyiséghez alkalmazkodni. Fonnyasztás és silózásai segédanyagok (elsősorban mikrobiológiai adalékanyagok) együttes alkalmazásakor a szárazanyag-tartalom 33-35% között ideális, ami a betakarításkor fennálló időjárási kockázatot és a szántóföldi veszteségeket csökkenti (rövidebb ideig fonnyasztjuk a takarmányt). A fóliahengerben a szeletelt és a szecskázott anyag tömörítése egyaránt megoldható, a nagyobb tömörség és a gép tömörítő hengereinek védelme érdekében azonban javasolt a lucerna és fűkeverék esetében a legfeljebb 2-4 cm-es mérettartomány.

A fóliahenger hossza általában 60-90 m, amely igény szerint csökkenthető. A fóliahenger átmérője 3,0 méter. amelynek befogadó képessége a szárazanyag-tartalomtól függően 200-250 tonna (20-25 vagon). A fólia három rétegből áll, anyaga a hossz- és keresztirányú nyúlást egyaránt lehetővé teszi.

Az esetleges madárkárok elkerülése érdekében a fóliát a madarak csipkedésétől védő, újrafelhasználható madárvédő háló alkalmazása javasolt.

 

ELŐNYÖK :

 Lucernaszenázs/szilázs 

Lucernaszenázs készítése esetén a betakarítás és az ahhoz szorosan kapcsolódó szállítási folyamatok és maga a szenázskészítés a ma kapható korszerű gépekkel könnyen és gyorsan elvégezhető. Ennek főleg tavasszal az első, illetve ősszel az utolsó kaszáláskor van nagy jelentőssége. Ilyenkor nem tudunk szénát készíteni, mert nem szárad meg a szálas takarmányunk. Nem mindegy, hogy milyen víztartalommal kerül betárolásra a szecska és hogy mennyy idő alatt lehet a tömörítést megoldani. A lehető leggyorsabb megoldás a fóliahengerbe való töltés. Töltőgépeink teljesítménye szinte mindig meghaladja a silózó, a szállítójármű, illetve a rakodógép teljesítményét. A szenázs tömörsége azonban általában meghaladja a többi, hagyományos tárolási módszer esetében elérhető értéket. A betárolási veszteség 0 és 1 százalék körül mozog. A különbség az erjesztés és a kitárolás folyamán mutatkozik. Itt már 15-20 százalék előnye van a csőfóliás rendszernek a silótámfal vagy a bálás erjesztéshez viszonyítva. A silótámfal legnagyobb hátránya a nagy felületen való megbontás, ahol 60-80 cm-et kellene előrehaladni ahhoz, hogy a keletkezett oxigén által okozott veszteség ne legyen jelentős. Ezt csak a nagy (800 db szarvasmarha vagy a feletti) telepeken érhető el. A hagyományos technikákkal bálázott és csomagolt lucernabála nem homogén (a magja laza), a bálák között is nagy a különbség a rend változó szerkezete miatt, tömörsége kifogásolható, az alapanyag szálas szerkezetének következtében nehezen bontható, erjedés vontatottabb és kockázatosabb, továbbá a fólia könnyen elszakad és tönkremegy a benne lévő takarmány.

 

Kukoricaszilázs: 

A teljes kukoricanövény mintegy 1,5-1,7 szer annyi tápanyagot tartalmaz mint a szem önmagában. Ez azt jelenti, hogy a kukoricanövény a tejtermelésben 72%-al a hústermelésben 56%-al ad több energiát. Kukoricaszilázs előállítása mellett a szemes vagy csöves termés önmagában is lehetőséget kínál. A módszer fő előnye a korai lekerülésből adódó kedvezőbb elővetemény-hatás, illetve a szárítási költségek/veszteségek kiküszöbölése.

 

CCM: 

A szem csutka keverék előállításához szintén nagy nedvességű kukoricacsövek szükségesek. Ekkor a csutkával együtt darálja le a kombájn a kukoricát és így kerül beszállításra.

 

A csuhéleveles csőzúzalék (LKS): 

A járvaszecskázóra szerelt csőtörő adapterrel végezendő a betakarítás ebben az esetben. A szecskázó összeaprítja és a szemeket is megzúzza. Előnye: hogy 30%-nál megnő a betakarított szárazanyag-tömeg, és az emészthető hányad is 25-20%-kal nagyobb. Ez az alapanyag is könnyen tömöríthető. Az erjedés után  kiváló takarmány.

 

Nedves szem konzerválása: 

A szemtermés tárolásához a betakarítás kukoricakombájnnal már 30-35% nedvességtartalomnál is elvégezhető. A betakarított, majd roppantott és tejsavbaktériummal beoltott szemben a fóliatömlőbe való betöltés után a tejsavas erjedés indul el.

Roppantott nedves kukorica csőfóliába töltve.